Wil je binnenkort je eigen bedrijf oprichten? Dan zijn er een aantal starten die je moet doorlopen voordat je dit succesvol kunt gaan doen. Zo moet je natuurlijk nadenken over je product of dienst dat je op de markt wilt brengen maar ook over je ondernemingsplan en je startkapitaal. Zonder startkapitaal wordt een eigen bedrijf opzetten namelijk behoorlijk lastig. Vaak is dit ook meteen een struikelblok waar veel beginnende ondernemers tegenaan lopen. Vaak is er wel wat geld maar is dit wel voldoende? En als het niet voldoende is, hoe ga je dan wel aan voldoende startkapitaal komen? In dit blog geven we je graag een aantal waardevolle tips met betrekking tot het (ver)krijgen van startkapitaal.
De bank
Voor veel ondernemers is de bank nog steeds de eerste partij die wordt benaderd wanneer het om financiën gaat. Bij de bank kan je namelijk onder andere terecht voor een lening. Denk maar eens aan de hypotheek voor je woning of bedrijfspand. Zo bestaan er dus ook leningen die jouw kunnen helpen aan je startkapitaal. Uiteraard krijg je dit alleen niet zomaar. Zeker in deze tijd zijn de banken wat voorzichtiger geworden met leningen uitdelen en daarom moet je met een goed ondernemingsplan komen. In dit ondernemingsplan staat onder andere je doelen geformuleerd maar ook kansen en bedreigingen, de concurrentie en eventuele risico’s. Wanneer de bank onder de indruk is van je ondernemingsplan en graag met je in zee wilt, dan kan er een zakelijke lening worden afgesloten. Je zakelijk lening berekenen en afsluiten gebeurt altijd in overleg met de desbetreffende bank.
Een crowdfunding
Wil je liever niet naar de bank? Dan kan je er ook voor kiezen om een crowdfunding op te starten. Bij een crowdfunding zamel je geld in voor een bepaald doel. In dit geval dus een onderneming opstarten. Wanneer je mensen kunt overtuigen van je nieuwe product of dienst kan je vragen of ze daarin willen investeren. Sommige zijn bereidt dit voor een klein bedrag te doen maar er zijn ook mensen die flinke bedragen inbrengen. Er zijn verschillende websites die speciaal voor ondernemers zijn waar jij je op kan aanmelden. Een andere populaire manier zijn natuurlijk sociale media kanalen.
Investeerders
Een crowdfunding is natuurlijk een manier maar sommige mensen willen wel iets terug voor hun investering. Wanneer dit het geval is kan je er ook voor kiezen om met stakeholders in zee te gaan. Deze stakeholders zullen jouw een bepaald bedrag lenen maar willen daar wel een share, een aandeel, voor terug hebben. Bijvoorbeeld 100.000 euro voor 5 procent. Uiteraard is dit maar een voorbeeld bedrag en kan er in principe vrij worden gesproken over deze verdeling. Ook kan je vrienden, familie en/of kennissen inschakelen. Je kan ze stakeholders maken maar je kan ook gewoon een bedrag bij ze lening. Waarschijnlijk betaal je hier een stuk minder (of zelfs geen) rente over terwijl je dit bij de bank uiteraard wel doet.